keindahan itu ada di sini...

Dia berkata: Aku ingin menjadi orang yang paling baik.

Baginda s.a.w. menjawab : Jadilah orang yang berguna kepada masyarakat maka engkau akan jadi sebaik-baik manusia.

Sunday, June 24, 2012

Berweekend di Jakarta & Bandung

 Dari tahun lepas rasenye encik suami b'jaye membeli tiket ke Jakarta total cost RM50 SAHAJA! untuk dua orang.Memang ramai yang makan hati dengan tiket kami yg giler super duper murah ni..hehehe.So, lepas keje 15hb haritu..aku b'gegas balik rumah.Then siap2 untuk ke Jakarta. Sebok sangat keje kononnye..sampai pack baju pun beberapa jam sebelom gerak. Encek suami dah siap2 kt umah sebab dia cuti. Dah setel seme,kami b'gerak ke KLIA. Park kerete dekat KLIA then naik bus g LCCT..besela orang susah..naik AirAsia je mampu. Naseb baik bus nak ke LCCT tu banyak dan sampai ke malam. Dah sampai, perut lapa la pulak..aku pun beli Hot & Roll, besenye kat Limkokwing RM3.40 je..kat LCCT tu RM 6.50..aku dah rase nak join bisnes tu je..cepat cket kaye. Perut dah kenyang aku pun dok diam2..Encek suami sibuk dok bace magazine convergence..alaaa..dapat free kat airport..B'sungguh2 dia m'bace. Jap lagi. dorg buat enosmen, flight delay 1 jam..Cisss!..aku pulak bace convergence sebab bosan tahap gaban dah. Akhirnya..aku rase almost pukul 12am baru la b'lepas. Sampai Jakarta pukul 2 tapi pukul 1 la dekat Jakarta,sebab kat sane lambat 1 jam dari kite. Sampai je b'gegas amek teksi ke Amaris Hotel, Mangga 2. Dengan bangganya kitorg anggukkan aje bile supir tu cakap tambang 250 ribu..lantak kan aje walopun mahal sebab penat sangat. Sampai kat hotel dalam pukul 3am..naseb baik hotel tu best. Walopun murah RM120 per nite tapi service dia macam yg RM200+. Subuh kat sane awal..pukul 4 lebih dah subuh. T'kejut jugak badan ni. ..Pagi nye kitorg g bekfes..aku x expect pun nak mkn sedap2 sangat sebab hotel murah..tapi bile sampai je..senonoh je makanan dorg.Variety and sedap..tak sia2 datang makan. Lepas makan..kitorang slumber je turun bawah, pastu nampak ade org dok menunggu bus/teksi. Tanya dorg nak g mane, dorg cakap Bandung. So kitorg pun join la..tambang 62 ribu sorg. Slumber je kitorg naik van yang macam bus tu dengan orang2 jakarta tu. Kitorg ingtkan dekat..rupenye jauh nak mati..siap supir tu benti R&R lagi..tido bangun..tido bangun tak jugak sampai..dekat 2 jam dah p'jalanannye..Tibe sampai dekat area tanah tinggi yg sejuk tapi sangat macet(jammed)...dah nak masuk bandung rupenye. Kete b'deret2 tu sebab tol..tol dorg sedih giler..lepas je tol..senang ati aku..sebab dah smpi.Seme orang dalam van tu dok mengarahkan supir suh benti kat tempat dorg nak turun. Yang kitorg ni tak turun2..sampaila supir tu tanya kitorg nk g mane?huhu..dengan bangganye encik suami cakap kami nak ke tempat shopping. nasib baik supir tu fast learner..hehe.terus dia cadangkan pasar baru & rumah mode. Tapi kami x nak g pasa baru, sebab tau kt situ macet giler. So kitorg pun turun then sambung naik taksi lain, supir tu anta g rumah mode, tambang 50 ribu, mahal sebab pakcik van tadi tu cakap tambang sebenar cuma 40 ribu. belanje la supir taksi tu 10 ribu..(macam kaye sangat..)sampai kat rumah mode tu kami dah tak tentu arah tgk seme murah2..tapi dengan hati yang sabar,pegi makan dulu dekat restoren masakan padang x jauh dari rumah mode tu. kami duduk je, melambak2 lauk waiter tu letak, aku dah kompius..sape nak mkn ni?encik suami lagi kompius..sape nk baya banyak2 tu?Waiter tu mcm paham je, terus dia cakap"bayar hanya yang di makan pak"..fuhhh..lega. Aktiviti makan pun b'langsung dengan jayenye.memang sedap tak tau nak cakap la..dah setel makan, time baya, hargenye dekat 120 ribu rasenye..almost rm40..tapi mmg b'baloi..sbb restoren tu semenggah & cantik.Lepas makan, solat dulu..yg aku tak b'kenan surau tu t'buka, cume ade divider rendah paras pinggang je antara tmpat solat lelaki dengan wanita. tempat amek wudhu' pun sekali je. Agak tak selesa jugak la. Lepas solat kami mulakan aktivity m'beli belah..b'kali2 aku pusing seme baju2 pompuan kat situ.Encek suami pun same..sebab seme yang mahal kt m'sia ni..murah gler kat situ.Burberry ade..guess ade..topman ade..H&M ade..seme la ade. Seme dah amek bahagian masing2..baya then time for makan cendol..cendol kat situ..wallawey..sedap sngatlah!...Kuar rumah mode kami pusing2 area situ, tapi tempat lain x best..So kami pun amek teksi, pegi semule kat tempat van tadi turunkan kami. Tunggu la kat situ, sampai van tu sampai. Penuh van tu ngan org2 indon..kami je pelancong..(wahhh...pelancong..)odw balik mang nak tido je. Bile sampai kat R&R, supir tu benti lagi. Orang lain pegi makan..entah ape2 entah je makanan kat situ. Aku plak g beli brownies kartika sari..nyum2...mang x tahan ngan bau brownies ni. Akhirnye..dengan badan yang bau ala2 kambing..kami b'jaye sampai ke hotel dengan selamat. Tapi sebelum naik hotel, kami makan dekat Pagoda area..happening tempat ni..siap ade liveband..bawah hotel je..okla..nanti sambung lagi berweekend di Jakarta & Bandung part 2.
Ni diaaa...makanan org lapar..nyum2..


ni la dia tempat tunggu van ala2 bus tu..


Suke sangat pegi rumah mode..
setelah penat m'beli belah..:)

3 comments:

  1. I don't leave many remarks, but after browsing some of the comments on this page "Berweekend di Jakarta & Bandung". I actually do have a couple of questions for you if it's allгight.
    Could it be simply me or does it looκ liκe a few оf
    theѕe remаrks appеar lіke thеy arе coming from brain dead folks?
    :-P Αnԁ, if yοu are posting on other
    online sіtеs, I ωould lіke
    to follow anything fresh уou hаvе
    to post. Would you lіst of the complete urlѕ of all your sοcial netωorκіng pages like yοuг twitter feеd,
    Facebook page оr linkedin ρгofіle?

    my web blog chatroulette

    ReplyDelete
  2. I usеd to be recοmmеnded thіs blog vіa mу
    соusin. I аm now not positiνe whеtheг or not this submit is written bу
    him as nobоdy else recοgnise such certаіn аpproximately mу difficulty.
    Υou're incredible! Thank you!

    Have a look at my webpage: premature ejaculation-home

    ReplyDelete

  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...