Pic From Google |
Bahan-bahan:
1 bungkus bihun (direndam 1-2 jam)
2 ulas bwg putih
2 sudu besar sos tiram
2-3 sudu besar air asam jawa
garam
gula
myk utk menumis
Bahan-bahan A: (dikisar)
Segenggam ikan bilis
6-8 biji cabai melaka
1 labu bwg besar
Bahan-bahan B:
10-15 btg kcg buncis(dihiris nipis dan menyerong)
1 btg carrot (dipotong jadi mcm btg mancis tapi tebal sket)
udang (air udang akan menyedapkan lagi bihun nih)
sotong
ayam (dipotong kecil2)
Cara membuat:
1. Panaskan minyak. Tumis bwg putih hingga naik bau dan masukkan bahan A, masak hingga pecah minyak.
2. Masukkan udang/sotong/ayam.
3. Masukkan sos tiram, air asam jawa, gula dan garam.
4. Bila bahan tadi agak masak, masukkan bihun, kcg buncis, carrot dan gaul sebati. masukkan secawan air atau lebih utk masakkan bihun tadi.
5. Bila bihun dan sayur tadi dah masak, buleh hidangkan dgn bwg goreng, cili potong dan daun bawang.
Makan sampai menyandor ler jawabnye......:)
No comments:
Post a Comment