keindahan itu ada di sini...

Dia berkata: Aku ingin menjadi orang yang paling baik.

Baginda s.a.w. menjawab : Jadilah orang yang berguna kepada masyarakat maka engkau akan jadi sebaik-baik manusia.

Tuesday, October 18, 2011

Punca Kenapa Tidak Ada Yang Menolong Budak Umur 2 Tahun Di Langgar Di China

Pic sekadar hiasan from Google
Aku sebenarnya sangat ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak membantu budak yg b'umur 2 tahun dilanggar di China tu. So, aku pun tryla cari culture & what they have practice in China. Rata2 semua orang cakap pasal those in china sgt kejam. Then  I have found 1 articel about this from http://anneraini.blogspot.com . So, semoga kamu semua boleh baca dan tahu keadaan sebenar di China.

"Okaylah, sejak petang semalam, memang kecoh pasal video budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat dek jek... Video tu mmg tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia. Pagi ini pon HOT fm buat topik pasal ni...

Sekarang aku nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China... Kalau korang jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung, sila jangan tolong.. Ye, benar2 kawan2. JANGAN TOLONG! Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab engkau. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia...Ataupun ko akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh... Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya... Serius wa cakap lu. Cerita ini diceritakan oleh ofismate aku yang membacanya dalam akhbar cina minggu lepas.

Dalam akhbar tu penulis bagitau ada seorang askar (kalau tak silap aku) menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba2.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tu.. Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula2kan die dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sbb perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup die kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati.. Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...

Jadinya kalau sampai di China ingatlah pesan aku ni... JANGAN TOLONG kecuali family ko sendiri... Kalau ofismate aku tu tipu maka tipulah aku... Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini..."thanx to http://anneraini.blogspot.com/

Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan diri.

65 comments:

  1. Nak share kat fb bleh?...letakla icon share...
    kejam sgt budaye dorg...

    ReplyDelete
  2. ok..done..da letak n bole share dah...

    ReplyDelete
  3. Hal2 yang berkait rapat ngan Culture mereka,,, ahli kongsi gelap,,,kalu tertolong org2 yg sememangnyew salah,,,atau ada kaitan dgn ahli2 kongsi gelap,,,jadinya,,, panjang cerita,,,lebih rela tengok dari terjebak sama... Juah berbeza dengan Malaysia kita bumi bertuah,,, jatuh sikit jew kat jalan raya,,, boleh jam jalan tue bermeter2...

    ReplyDelete
  4. mintak izin share

    ReplyDelete
  5. Betol tu AyuRedOlive..b'syukur sgt kite kt sini masih ramai lagi yg b'hati perut & b'timbang rasa, walopun setiap hari kita di dedahkan dgn p'bagai kes jenayah..

    ReplyDelete
  6. dh agak..mesti ada sebab knp 18 org yg lalu lalang tu buat dek..pernah gak dgr psl culture org2 china ni..hrp kat msia xde la kes mcmni..

    cuma..pnh sy tgk 1 rancangan kat tv msia psl nak kenakan org ramai ala2 smile u're in the candid camera..psl perempuan ni konon sakit nak bsalin kat tangga..punyalah makcik sorg ni kelam kabut nak tolong..sekali kena bahan..mula2 igt kat china pon ada rncgn ni..tu kot buat org xnak tolong..hehe..

    ReplyDelete
  7. For me, walau ape pn culture diorang, kalau kita ni ada kt sn, sebagai rakyat Malaysia, esp org Islam, kita kena la tolong jgak...xkesah la ape consequence selepas 2, kne tanggung kos ke kne tuduh bukan2 ke...2 sume bole diatasi...blakang kire..tp nyawa budak 2 xbole nk diganti...cuba bayangkan kalau perkara ni berlaku pd kita or ank kita...nauzubillah..

    ReplyDelete
  8. Masa dengar kat HotFM semalam, tentu ada sbb yg menyebabkan x de org nak tolong. Thanks for this info. Org cakap china is a heaven place for tourists tp org x tau undang2 dia kejam/ tidak berasas. Tak pasal2 kita yg jd tourist pun terkena undang2 mereka yang tak bertamadun nih...jd hati2 kalu pergi negara china nih..satu lagi pesan, hati2 kalau tukar duit negara china, wang palsu paling byk diedarkan..entah2 balik malaysia kita tak dpt tukar duit tu lagi...kan rugi!

    ReplyDelete
  9. agaknya sbb makan bnyk sgt pork kot...dh terikut sifat2 pork tu sndiri..

    tapi kt malaysia pun ada jgk kes hati & jiwa dh mcm 'b..tang'..snggup kelar baby hidup2...

    ReplyDelete
  10. speechless. tak sangka undang2 macam tu pun boleh wujud. x masuk akal langsung

    ReplyDelete
  11. Sy salahkan parents budak tu..

    ReplyDelete
  12. thanks awak sbb share.
    balik kepada basic la nampak gayanya.

    kenapa dibiarkan budak kecil tu tepi jalan sorang-sorangkan.

    masyaAllah.akzhir zaman. :(

    ReplyDelete
  13. Adakah kerana harta dunia, sanggup tengok orang susah? Kita tolong orang, kita susah di dunia, InsyAllah, senang di Akhirat sana. Wang ringgit hanya sementara, dan undang-undang yang ada hanyalah undang-undang manusia yang penuh cacat cela. Semoga saya dan kita semua sedar, akhirat sana lebih penting. :D

    ReplyDelete
  14. Betul!!! Betul!! hangok dia betull....mcm nie bkn undang2..nie udang-udang....

    ReplyDelete
  15. astaghfirullahalazim...jahat! btw, thanks 4 the info!

    ReplyDelete
  16. hmm.susah jugak..tpi kita sbgai org Islam kne la pandai fkir.kene tolong..mcm diorg kne ngadap makhamah la parents diorg la..tp mcm kita ni klau x tolong, di akhirat, kita kene menghadap Allah SWT, Tuhan segalanya.Siap kene tanye lagi nape kita x tolong....kn?? :(

    ReplyDelete
  17. astaghfirullahalazim... nauzubillah min zalik.. mintaklah kita diperlihara n dijauhi dr malapetaka..

    ReplyDelete
  18. Nice Artikel!!!...
    thanks for sharing the information.

    ReplyDelete
  19. Reason2 di atas yang didengar dua tiga hari. Igt org ckp2 je rupa betul. Speechless. Anyway nak mtk share k.

    ReplyDelete
  20. logik ke org sanggup biarkan baby tu mati..... huhu.. kejam..kejam..

    ReplyDelete
  21. mintak izin share

    ReplyDelete
  22. Culture mcm gini akan start dgn minoriti..besenye plak, bende -ve org senang ikot..hopefully mende c'gni xkan jd kt tmpt kite.So, kite semua ples dont let diri s'dri buat bende -ve, walopun sekecik2 perkara. We cant stop people, but we can stop ourself...:)

    ReplyDelete
  23. what a rubbish mentality... :(

    ReplyDelete
  24. sy pernh tgk d youtube dulu ada sorang wanita pengsan (x sure la negara china ke x yg pastinya dia berbangsa cina) tepi jln kena moles, tp org yg lalu lalang mcm buat2 x nmpak je...ntah apa punya manusia dan budaya mcm ni...

    ReplyDelete
  25. ada fakta yg betul dan berubah sket ceritanya.

    ini link cerita betul:
    http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-15331773

    dan ini dari org China sendiri (baca komen2 derang kat bawah tu):
    http://www.chinasmack.com/2011/videos/2-year-old-chinese-girl-ran-over-by-van-ignored-by-18-bystanders.html

    ReplyDelete
  26. : akhirnya baru tau sebabnya . subhanallah . **tak tengok pon video tu sebab tak sanggup . just dengar orang ramai yang bercerita jee . nyway thanx a lot . mohon share yee . :)

    ReplyDelete
  27. wow!!mengarot part 1

    ReplyDelete
  28. Macam tu rupanya.... Agaknya disebabkan populasi rakyat China terlalu ramai, bila mati lagi murah kosnya dari menanggung yang hidup..

    ReplyDelete
  29. x leh blah~! sakit hati bila tau kebenaran ni. apa jenis pemerintah buat undang2 cmtu?? otak letak kt lutut! bongok~!

    anyway thanks for this truthful info yea..

    ReplyDelete
  30. Seriusssss...kalau la betul bagai ditulis...ish ish....mmng sungguh2 kejam manusia2 di China ye....

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. bukan sebab kerana budaya, tapi adalah sebab pengamalan dasar-dasar Komunis di China memang diajar untuk 'keras hati' . so, fikirkan sedalamnya apa maksud tersirat

    ReplyDelete
  33. tipu je ni...saja nk burukkn cina..negara ekonomi plng pesat

    ReplyDelete
  34. cube fikir sejenak.....mungkinkah perkara ini akan berlaku kat malaysia.....saye rase 99% akan berlaku..contoh:kes buang anak dan kelar anak sendiri....22 tahun dulu sume xde.tpi sekarang perkare nie dah jadi biase.........selamat mengundi

    ReplyDelete
  35. marni.. saya cuma tgk sekejap sahaja vedio tu,,, sunggguh sedih tak sanggup,,kemana lah agaknya nilai moral dia org kan,, takde perasaan,, pentingkan diri sendiri tapi itu lah realitinya,, dan saya tak mau pergi china :),,, mohon share ya,,

    ReplyDelete
  36. mohon izin nak share yer..

    ReplyDelete
  37. mohon share diblog jga. sbg peringatan utk semua owg ^_^

    ReplyDelete
  38. uhhhh... gov policy need to be change

    ReplyDelete
  39. bersyukur kita berada di sebuah negara yg aman. jgn asyik nk membangkang shj.anyway, budak tu da meninggal dah pon.

    ReplyDelete
  40. kawan saya orang cina, dan suka melancong. katanya dalam banyak2 negara yg dilawati ,China paling teruk. di mata mereka hanya lambang duit sahaja.. mohon share di blog ya.. t.kasih..

    ReplyDelete
  41. Tu ler negara undang2 komuniss...

    ReplyDelete
  42. Oct 19, 2011 1:54am
    Chinese Toddler’s Hit and Run: Mother Praises Rescuer
    http://abcnews.go.com/blogs/headlines/2011/10/chinese-toddlers-hit-and-run-mother-praises-rescuer/

    ReplyDelete
  43. Saya tengok video dari youtube (juga berlaku di China) di mana anjing sanggup menolong anjing lain yg dilanggar di sebuah lebuhraya dengan mengheretnya ke tepi. Terfikir sejenak, di manakah nilai perikemanusiaan manusia? Adakah sudah berpindah kepada binatang? fikir2an.

    ReplyDelete
  44. Thanks for the info. Minta izin nak share kat blog. Mekasih ☺☺

    ReplyDelete
  45. gile punye undang2!dilla share ye..

    ReplyDelete
  46. Salam..sy dah tgk video pasal budak ni td..n ad beberapa bende yg musykil kt sini..sape yg tolong budak ni last tuh?so,die kene tanggung budak ni seumur hidup ke?memang pelik bile sume org wat dono jer bile tgk budak tu kene langgar..there must be something wrong there..sure ke law kt china camtu yang mengatakan org yg tolong budak tu yg kne tanggung kesalahan?its obviously ridiculuos..org yg x blaja law pun ble pikir bende ni unfair kan..satu lg..reporter tu bleh jer masuk dlm ICU without wearing a mask...hmmm..peliknye health system kt sane..video nih x der subtitle..so x phm sgt what they're reporting...n 1 more thing,nak tanye korang la,if korang pergi ke China then jumpe incident yg lebih kurang cam ni,so korang akan sahut la JANGAN ToLONg ni..hmmm

    ReplyDelete
  47. 1. Last2 yg tlg mak dia.
    2. Jgn pegi china slagi undang2 yg memakan diri tu di ubah.
    3. Atau tlg. Pastu lari lintang pukang.haha!

    ReplyDelete
  48. sedia2lah topeng...tolong PASTU....larrrriiiiii1!!!!!!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...