keindahan itu ada di sini...

Dia berkata: Aku ingin menjadi orang yang paling baik.

Baginda s.a.w. menjawab : Jadilah orang yang berguna kepada masyarakat maka engkau akan jadi sebaik-baik manusia.

Wednesday, October 12, 2011

Bihun Tomyam Dengan Rasa Cinta

Semalam da selamat dgn buhun goreng putih,campak 4 biji je cabai mlaka time blend tu...tp pedas berapi..pedas2 pun sedap. Hari ni nk abeskan balance bihun yg x masak lg tu..nk wat bihun tomyam plak.biasanye kalo bihun or mee sebungkus mang 2 kali masak..

Bahan2nye....

3 ekor sotong (Dipotong bulat)

6 ekor udang (Dibersihkan, jgn lupe buang "najis" udang kt atas blakang dia tu)
2 batang Serai (Diketuk)
2 helai Daun Limau Purut
2 keping Asam Keping
1 biji Bawang Besar (Dipotong dadu)
3 ulas Bawang Putih (Diketuk)
1/2 inci Halia (Diketuk)
1/2 batang Lobak Merah (Dihiris bentuk bunge..hehehe.. cantekk)
3 batang Baby Corn aka ketiak jagung (Dibelah memanjang)
1 biji Tomato (belah 6 je)
1/2 peket Bihun
Sedikit Daun Ketumbar(x mo pun bley..sbb ade bau kan)
Sedikit Daun Bawang
Sedikit Bawang Goreng
2 kiub Tomyam  or 1 pes Tomyam
2 sudu Sos Ikan (Sos Nampla)
Sedikit Garam (Secukup rasa)

Cara2nya:

1) Tenggekan air panas dalam periuk
2) Masukkan bawang besar, bawang putih, serai, daun limau purut & halia ke dalam air yang telah panas (menggelegak).

3) Masukkan kiub tomyam tadi. Dan kemudian masukkan garam dan Sos Ikan tadi.

4) Kemudian masukkan sayuran seperti lobak merah, baby corn & tomato.

5)Tunggu hingga sedikit lembik baru masukkan Sotong & Udang ke dalam periuk tersebut.

6) Sesudah mendidih tutup api dan hidangkan bersama daun bawang, daun ketumbar & bawang goreng tadi. Sedia untuk di makan bersama keluarga

7) Bihun rendam awal2 lg.bile nak mkn baru campor ngan kuahnye..kalo x, nnt dia lembik x sedap..

So mlm ni masak dgn penuh rasa cinta k...oh ya..lagi satu ade sorg makcik pesan kt aku time masak bnykkan zikir "Ya Wadud" supaya org yg mkn masakan kite sayangkan kite.

Pic from Google





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...