Bahan A
500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul smpai mati..hahaha]
Bahan B
100 gm udang basah -buangkan kulit pun boleh.tak buang pun boleh
2 kepingan dada ayam -hiris kecil
1 biji panjang fish cake potong nipis
6 biji fish ball-potong nipis-akak tambah
5 ulas bawang putih -dicincang-akak tumbuk
100 gm sawi cina-potong kecil
100 gm bunga kobis -dipotong kecil
100 gm carrot -potong kecil dan memanjang
5 tangkai jagung kecil-hiris serong
2 sudu besar minyak masak-akak guna minyak jagung
2 sudu makan tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
3 cawan air
1 kiub ayam
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar lada sulah
1 sudu besar kicap cair-akak tambah
garam
minyak
tambah bawang goreng dan daun sup/bawang di hiris
Cara-cara
1. Ambil sedikit mee dan masukkan ke dalam sebiji telur yang telah di pukul.Goreng dengan sedikit minyak cam buat telur dadar. (jgn lupe penuh kasih syg..)
2. Rebus 3 cawan air dengan 2 keping dada ayam. Campurkan dengan 1 kiub ayam. Biarkan mendidih. Tutup api.
3. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan udang, fish cake dan fishball.
4. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
5. Biarkan mendidih dan masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel. (juga penuh ksh syg)
5. Campurkan sawi cina dan bunga kobis. Tutup api dan kacau. Perasakan dengan garam.
6. Tuang kuah ke atas mee yang telah di goreng dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
8. Taburkan bawang goreng dan daun sup/daun bawang
Pic From Google |
No comments:
Post a Comment